Αιθέρια Έλαια Για Υπέροχα Μαλλιά

 


Τα αιθέρια έλαια είναι εκπληκτικά για την περιποίηση των μαλλιών και δεν είναι περίεργο που  κυκλοφορούν τόσες μάρκες ανάλογων προϊόντων που τα περιέχουν. Μπορείτε όμως κάλλιστα να φτιάξετε και εσείς το δικό σας σαμπουάν ή τονωτικό κοντίσιονερ, με βάση τις ανάγκες αλλά και τις προτιμήσεις σας. Αγοράστε ένα ουδέτερο  προϊόν με ισορροπημένο pH και με όσο το δυνατόν λιγότερα χημικά συστατικά (π.χ. κάποιο για μωρά) και προσθέστε εσείς τα αιθέρια έλαια που θέλετε. Η αναλογία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τη μία σταγόνα αιθέριο έλαιο ανά 10ml του προϊόντος. Για ένα σαμπουάν π.χ. των 300ml, θα βάλετε μέχρι 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο. Να ποια είναι τα καταλληλότερα ανά περίπτωση.

 

Ξηρά μαλλιά

Τα αιθέρια έλαια χαμομηλιού, λεβάντας, κέδρου και σανταλόξυλου είναι ό,τι πρέπει για μαλλιά ξηρά και ταλαιπωρημένα, όπως για παράδειγμα από τον ήλιο ή τις βαφές.

 

Λιπαρά μαλλιά

Το κυπαρίσσι, το δεντρολίβανο και ο ευκάλυπτος μειώνουν τη λιπαρότητα των μαλλιών, έτσι δεν θα χρειάζεται να τα λούζετε κάθε τρεις και λίγο για να είναι ευπαρουσίαστα.

 

Κανονικά μαλλιά

Για να είναι υγιή και λαμπερά, χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια δεντρολίβανου, λεβάντας, γερανιού ή τριαντάφυλλου.

 

Μαλλιά με πιτυρίδα

Αν το τριχωτό του κεφαλιού είναι λιπαρό, θα σας βοηθήσουν τα αιθέρια έλαια κέδρου, κυπαρισσιού ή τεϊόδεντρου. Για πιτυρίδα με ξηροδερμία, χρησιμοποιήστε αιθέριο έλαιο χαμομηλιού.

Μπορείτε να τα προσθέσετε σε σαμπουάν ή να τα διαλύσετε σε κάποιο λάδι για μασάζ, σε αναλογία 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε 25ml λαδιού, με το οποίο να τρίβετε το τριχωτό του κεφαλιού δυο φορές την εβδομάδα.

 

Τριχόπτωση

Η λεβάντα και το δεντρολίβανο μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τα μαλλιά που τείνουν να …σας εγκαταλείπουν. Αλλά πιο τονωτικό απ’ όλα είναι το αιθέριο έλαιο του κέδρου, που μπορεί να αποκαταστήσει σε σημαντικό βαθμό τα πράγματα. Όπως με το λάδι για την πιτυρίδα που αναφέρθηκε πιο πάνω, αναμειγνύετε 10 σταγόνες κέδρου σε 25ml αμυγδαλέλαιου, ελαιόλαδου ή άλλου λαδιού για μασάζ και τρίβετε απαλά αλλά επίμονα το κεφάλι δυο φορές την εβδομάδα.

Να θυμάστε ωστόσο ότι η απώλεια των μαλλιών προκαλείται από διάφορους λόγους που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν εξειδικευμένα, όπως η κακή διατροφή, το στρες, οι ορμονικές διαταραχές. Εκεί που δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα είναι στο να σταματήσετε την ανδρική φαλάκρα, εφόσον οφείλεται σε κληρονομικούς λόγους.

 

Τονωτικές λοσιόν για τα μαλλιά

Θα χρειαστείτε μια βάση για τη λοσιόν σας, αλλά αντί για απλό νερό προτιμήστε απεσταγμένο ή ροδόνερο.  Βάλτε το σε ένα μπουκάλι με καπάκι που να βιδώνει και προσθέστε ελάχιστο μηλόξιδο. Οι ποσότητες των αιθέριων ελαίων που δίνουμε παρακάτω αντιστοιχούν σε 300ml νερό ή ροδόνερο.

Για ξηρά μαλλιά προσθέστε από 3 έως 5 σταγόνες αιθέρια έλαια χαμομηλιού, λεβάντας, γερανιού και μανταρινιού.
Για κανονικά μαλλιά προσθέστε 6-8 σταγόνες σανταλόξυλο, 4 σταγόνες υλάνγκ-υλάνγκ και μία σταγόνα τριαντάφυλλο.
Για λιπαρά μαλλιά προσθέστε από 3-4 σταγόνες περγαμότο, λιβάνι, λεμόνι και τεϊόδεντρο.

Κάθε δυο μέρες, κάντε καλό μασάζ στο τριχωτό του κεφαλιού με τη λοσιόν. Πριν από κάθε χρήση να θυμάστε να ανακινείτε καλά το μπουκάλι, για να αναμειγνύονται τα αιθέρια έλαια, καθώς δεν διαλύονται στο νερό.

 

Προσφατα Αρθρα
Προσφατα Αρθρα